Japanse studies

KU Leuven, faculteit Letteren

Studeren in Japan

Michael Franssen: Prachtige boom op onze campus 12/20/06

Een jaar lang studeren in het land van de studie verhoogt de waarde van de opleiding. Samenwerkingsakkoorden zijn de laatste jaren uitgewerkt tussen de KU Leuven en degelijke Japanse en Koreaanse universiteiten zodat ieder jaar ongeveer twintig studenten in Japan en Korea met een beurs terecht kunnen. Studenten kunnen eventueel ook studeren bij instellingen waarmee de KU Leuven geen akkoord gesloten heeft, indien ze een beurs verkrijgen die dat toelaat. De MEXT beurs is een voorbeeld van een dergelijke beurs.

Voor de specifieke (en jaarlijks variabele) informatie, zoals de deadlines voor specifieke beurzen, kan je terecht bij het International Mobility and Cooperation Office (IMCO) van de faculteit Letteren of bij prof. Dimitri Vanoverbeke. IMCO begeleidt de studenten bij het vastleggen van uitwisselingen. In de loop van het eerste semester worden informatiesessies georganiseerd over de bestemmingen en de procedures, waarbij de docenten van de opleiding samen met IMCO uitleg verschaffen over alle aspecten van het verblijf in het buitenland.

Naast studiemogelijkheden in Japan kan je ook je derde jaar aan een andere Europese universiteit doorbrengen via het Erasmusprogramma.

UNIVERSITEITEN

De KU Leuven heeft samenwerkingsakkoorden met een groot aantal universiteiten. Met welk statuut (uitwisselingsstudent of uitzendstudent) studenten bij deze universiteiten terecht kunnen hangt af van instelling tot instelling.

Het is ook mogelijk om een double-degree diploma te bekomen van de KU Leuven en de Japanse partneruniversiteit. Momenteel is dit mogelijk in Kobe University (Economie en Intercultural Studies), Kyushu University (Recht) en Nara Women's University.

Lees hier enkele getuigenissen van onze studenten ter plaatse.

BEURZEN

Er zijn verscheidene beurzen om naar Japan en Korea te gaan. De bedragen en voorwaarden verschillen naargelang de overeenkomst met de universiteit ter plaatse en kunnen ook van jaar tot jaar variëren. De beste studenten komen in aanmerking voor een alle kosten dekkende beurs.

Voor alle belangrijke informatie zoals deadlines en voorwaarden kan je terecht bij het International Mobility and Cooperation Office (IMCO) van de faculteit Letteren of bij prof. Dimitri Vanoverbeke.

Wanneer naar het buitenland?

Tijdens je studie Japanologie zijn er heel wat mogelijkheden om voor 6 maanden of voor 1 jaar naar Japan te gaan.

  • Optie 1: verblijf van een semester voor de beste studenten in het tweede semester van de tweede fase (april-juli)
  • Optie 2: verblijf voor een jaar in de derde fase voor de studenten met een MEXT undergraduate beurs (ambassade of voorgedragen door de Japanse gast-universiteit)
  • Optie 3: verblijf van een jaar na de derde fase als ‘undergraduate’ om bachelorpaper af te werken (september-juli)
  • Optie 4: verblijf van een  ‘sandwich-jaar’ tijdens de tweejarige master (april-februari)
  • Optie 5: verblijf van een  ‘sandwich-jaar’ tijdens de tweejarige master (april-februari) met ‘double-degree’ diploma KU Leuven – Japanse partner
 

Wat te regelen voor Japan? is een verzameling praktische tips samengebracht door een studente die in 2014 naar Japan is geweest. Met dank aan Sheena.

Bewaren